středa 17. srpna 2011

Jak spát méně (část 2.)

Tak dnes pokročím v seriálu článků o spaní - jak spát méně, nebo jak mít kvalitnější a lepší spánek. Oboje se sebou úzce souvisí. Jelikož předtím než začneme zkracovat dobu našeho spaní, musíme již mít ustálený a dobrý spánek.
Jak toho dosáhnout? Pár tipů:

Když se ráno vzbudíme, nečekejme až se nám bude chtít vstát. Prostě co nejdříve od probuzení vstaňme.
Proč? jelikož je naše tělesná teplota ráno na minimu a potřebujeme ji co nejdříve a nejrychleji zvednout, a to ležením v posteli neuděláme.

Ihned když vstaneme nechme se vystavit slunečnímu záření, odhrňme rolety.
Sluneční světlo potřebujeme pro tvorbu melatoninu - viz předchozí článek.

Běžme si ráno zaběhat!
Zvýšíme tím naši tělesnou teplotu, budeme se cítit nabití energií. Mnozí z nás si místo toho dají kafe, čímž se nachvíli zvýší průtok krve, ale po chvilce energie upadá. Fyzická aktivita je prostě lepší.

Cvičme, cvičme a cvičme.
Pro organismus je prospěšné denně pravidelně cvičit. Nejlépe aspoň 15min intenzivního cvičení. Já denně cvičím na břicho (cca 8min) + dělám jógu (cca 20min.). Raději to ještě zdůrazním. Zvednout se z židle a cvičit.

Nikotin, kafe, alkohol - nebrat
Nebudu komentovat, nejsem doktor, ale věřím tomu, že na tom něco je.

Pijte během dne hodně tekutin.
Voda pomáhá našemu metabolismu, ten je pak rychlejší, dálé odplavuje škodlivé látky z těla. Denně bychom měli vypít kolem 2litrů vody. Osobně doporučuji pít vodu čistou z kohoutku, piju ji už pár měsíců a cítím se fajn. Hlavně už nemůžu ani vidět slazené minerálky, a různé limonády. Slazené jinak moc nedoporučuji kvůli cukru, zatěžuje to prý mozek. Mám tu poznámku citátu z knihy zmíněné v minulém článku: Spaní bez vody v těle je jako běžet 8hodinový maraton bez vody. Proto je dobré si na noční stolek dávat každý večer hrnek vody, pro případ, že se vzbudíte v noci, čímž můžeme doplnit tekutiny ihned. Já se napiju hned jak vstanu.

Vystavujme se slunečnímu světlu.
Nejlepší by bylo být denně několik hodin na slunci. Ranní běh proto doporučuji! Pokud je teda světlo. Nenosme zbytečně sluneční brýle. a když je čas, vyjděme ven. Vystavení se světlu významně ovlivňuje jak naši tělesnou teplotu, tak tvorbu potřebného melatoninu.

Není dobré jíst těžká jídla navečer.
Tím nechci říct, že od té a té hodiny nemůžeme jíst, jelikož jít spát hladový je také špatně. Takže pokud máte hlad klidně se najezte, ale něčeho lehčího co nezatíží váš žaludek. Pečená kachna není dobrá volba.

Přísun vitamínů.
Tohle potřebuji ještě dostudovat odkud vzít dané vitamíny. Zatím se prostě snažím jíst ovoce a zeleninu. Pro spaní je špatné mít nedostatek vitaminu Bkyseliny listovéhořčíku a vápníku.

Pozice při spaní - ne na břichu!
Na zádech, nebo na boku je v pořádku. Ovšem na břichu je špatně, jelikož zatěžujeme vnitřní orgány, což může způsobovat špatný spánek.

V noci mějme při spánku maximální tmu.
Zase to souvisí s melatoninem.

Stres je špatný, může způsobovat nespavost.
Každý to ví, ale nikdo s tím nic nedělá. Já jej řeším meditací (zatím jsem tu na blogu popsal void meditaci), nebo i cvičením. Nejlépe by bylo se stresu vyvarovat úplně, ale to se lehce řekne, že? Edit: ne vždy je stres špatný, existuje i dobrý tzv. Eustres.


Cítíme-li se po probuzení velmi ospalý, zkusme příště jít spát o +-20minut jinak.
Tato rada souvisí s cykly spánku, nejlepší je probudit se v REM spánku (kdy se nám zdají sny).

Nespavost
Ta je samozřejmě špatná, naštěstí ji netrpím a věnovat se jí tu nebudu. A kdo má nespavost pravděpodobně nebude číst článek jak spát méně, že? :-)


předchozí článek: Jak spát méně (část 1.)

Tím dnes asi skončím, jdu ven:)

Žádné komentáře:

Okomentovat