sobota 16. března 2013

Objevte růstové myšlení!

Svět vnímáme skrz naši mysl. Nikdy nevidíme svět objektivně (kdyby jo, každý by ho viděl stejně, a to by byla nuda, ne?) K věci. Máme na výběr jak vnímat okolí. I přišla na svět jednou jedna paní Carol Dwecková. A začala zkoumat myšlení (dala se na dráhu psychologie).

Zavedla 2 pojmy:
  • Statické myšlení (static mindset)
  • Růstové myšlení (growth mindset)

Statické myšlení
- inteligence je statická
- klíčovou touhou je "vypadat chytře"
Lidé se statickým myšlením věří, že jejich schopnosti, talent, či typ osobnosti jsou předem dané a nelze na tom nic moc měnit

Růstové myšlení
- inteligence se může rozvíjet
- klíčovou touhou je učit se
Lidé s růstovým myšlením věří v dosáhnutí (obvykle tvrdou prací a tréninkem) jakékoliv změny.

Odkaz na originální diagram růstového a statického myšlení: Růstové x statické myšlení - diagram. (je to v pdfku, takže šup tisknout a dát na dveře).

Víceméně jsme vychováváni ve statickém myšlení, a proto i většina z nás statické myšlení má. Rodiče nám při  úspěchu, řekli třeba "Jsi dobrý v matematice, když si dostal tu jedničku", nebo při neůspěchu "Ta čeština ti vůbec nejde". Prostě jakoby to vše bylo dané. Správně bychom asi měli říkat "Pilně si se učil, a proto jsi dostal jedničku z matematiky." a "Ty ses na tu češtinu včera pěkně vyfláknul". 

Osvojime-li si růstové myšlení nesmíme zapomenout, že pokud dosáhneme požadovaného a přestaneme se dále snažit, tak i mozek podobně jako svaly, bez tréninku ochabuje. (Přirovnání mozku ku svalu se používá k nastartování růstového myšlení).

Viz. například jedno krátké video o úspěchu:


Tak ostatně lidé s růstovým myšlením vnímají lidi se statickým myšlením. Ve stejné kondici se nelze udržet bez pravidelného cvičení.

Čtu teď knížku Proměna, kde je spoustu hutného materiálu a velice ji doporučuji - zmínku o růstovém myšlení naleznete právě zde.

Odkazy k tématu:

Česky:

Žádné komentáře:

Okomentovat