úterý 29. listopadu 2011

Priority: Základ správy času

Pokud jste v time managementu (dále TM) nováčci jako já, asi hledáte kde začít.. Pokud jste něco málo četli o TM je možné, že vás nasměruju jinam. Ale kdo ví. Jdu k věci: Dozvíte se odpovědi na 3 otázky: 
  • Proč zrovna priority?
  • Jak zjistit vlastní priority?
  • Co z priorit vyplývá?


Proč zrovna priority?
No dobrá, komu to jasný není, čte dál.. PROTOŽE KDYŽ SE NEŘÍDÍŠ DLE PRIORIT, TAK DLE ČEHO? NEOVLÁDÁ TĚ NĚKDO JINÝ? tato otázka už je lepší. Všichni se řídíme podle něčeho, přičemž to něco může každý mít jiný. Ano to něco jsou různé priority, nebo spíše životní hodnoty, z nichž priority vyplývají.

Obrázek na začátku článku ukazuje nějaké dilema. Různí lidé by mohli řešit obrázek svým způsobem, právě podle vlastních priorit. Místo otazníku tak dosadit >, =, <, nic, nechat otazník. U člověka orientovananého na prašule, bude váha silně nakloněná vlevo, naopak u člověka orientovaného na vztahy se bude váha naklánět napravo. Jedná se jen o ilustrační příklad, ale právě priority jsou to podle čeho nahlížíte na svět (jsou křivítkem pravé reality). Proto by člověk měl začít právě zde, u priorit. Teprve až znáš vlastní priority, můžeš na nich stavět dál.

Jak zjistit vlastní priority?
Troufám si říct, že jsem nenašel lepší a méně morbidní návod než v knize [7N]. Představte si svůj vlastní pohřeb. Místo, kde se sejdou lidi, které jste kdy poznali, vaše rodina, přátelé, kolegové z práce, šéf, třeba i bývalá přítelkyně, či váš pes, nebo jiný domácí mazel. Teď z každé skupiny začne jeden člověk hovořit. Tak například z rodiny vaše dcera, nebo manželka, či z práce kolega, nebo z přátel dlouholetý kamarád. Vyslechňete si klidně co nejvíce lidí. A otázka zní: Co chcete, aby o vás říkali? Zavřete oči a vytvořte si tuto imaginaci. Je to opravdu důležitý krok, takže jen přečtení mého odstavce nestačí. Musíte něco udělat vy! Zamyslete se nad tím. A po zamyšlení čtěte dál. 

Celou pohřební imaginací, jste právě zjistili vaše hluboké životní hodnoty. Podle kterých byste se měli řídit. Proč? protože to tak sami chcete:) Právě tyto hodnoty jsou ty, které bychom měli dávat na první místo. Tam patří. Steve Jobs si u všech činností co dělal říkal: Kdybych měl poslední měsíc života, dělal bych to co dělám teď? když si opakovaně několik dnů za sebou odpověděl, že ne. Nechal to plavat a šel dělat něco jiného.

Co z priorit vyplývá?
Dělejte to co je pro vás důležité, neztrácejte čas nedůležitými věcmi! Tím se stanete efektivnějšími. Naučte se říkat mnoha věcem NE! čas nelze vrátit zpět.

Můžete si vaše aktivity očíslovat, třeba tak, jak nám říkali na kurzu TM (tuším s odkazem na knihu [SŽ]):

A - chci udělat*
B - chtěl bych udělat*
C - mohl bych udělat
D - delegovat
E - eliminovat

dále možno ještě číslovat A1, A2...

hlavní pravidlo je: věci s nejvyšší prioritou řešte jako první. Osobně už vím, že zvládnu priority A a semtam B. K C se nedostavám... obdobně jako v článku [JK].

*trošku jsem to upravil, páč ve výpiskách mám napsáno A - musím udělat, ale slovíčko musím není moc pěkné :) 

[7N] 7 habits of highly efective people, S. Covey
[SŽ] Eat the frog, Brian Tracy

1 komentář:

  1. Člověk si musí nejlépe na papír napsat své základní hodnoty a podle nich se v životě chovat. A podle těchto hodnot či priorit pak řešit všechny dilemata v životě :)

    OdpovědětVymazat