sobota 18. února 2012

Jak se učit slovíčka?

Článek sem možná úplně nezapadá, ale to je jen první pohled!

Důležité body článku (aneb co se dozvíte)
  • Křivka zapomínání
  • Plánované opakování
  • Program ANKI pro opakování


Křivka zapomínání
Všichni zapomínáme, a to docela drasticky. Mrkněte na tuhle křivku zapomínání od Hermanna Ebbinghause*:
Křivka zapomínání

Síla co? (matematici vidí exponenciálu). Po 24hodinách už zapomeneme skoro 70% naučené látky. Zajímavý je i jiný fakt, který z ní vyplývá: je skoro jedno jestli si budeme opakovat po jednom dni, nebo dvou, a malý rozdíl vidíme i mezi opakování po 6dnech nebo měsíci. Tato křivka ovšem neplatí pro důležitá data jako katastrofy, ty se vryjí do dlouhodobé paměti ihned  (pamatujete si co jste dělali 9.11. 2001? já ano). Křivka se samozřejmě může lišit v závislosti na stresu, mnemotechnických pomůckách atp..

*psycholog 19. století, který se učil nesmyslné texty postavené z různých symbolů př. "WID", "ZOF" a zkoumal  co zapomíná.

Plánované opakování
Jak z toho zapomínání ven? Opakovat, opakovat a opakovat, toť jediné řešení. A jak opakovat? Správně opakovat. A jak správně opakovat? opakovat ve správný čas. A v jaký čas?

Doporučovaný postup opakování:

  • po 10-20 minutách
  • po dni
  • po týdnu
  • po měsící
  • po 3 měsících
Na stránkách univerzity Waterloo je studie, která říká, že každé opakování je kratší, mozek potřebuje kratší dobu pro osvěžení informace. Např. po 24h opakujeme 10minut a jsme zpět na 100%, po 7 dnech už jen 5minut a po měsící jen 2-4minuty.

Opakování trvá méně a méně času


Program ANKI pro opakování


Z křivky zapomínání těží programy pro opakování, já vám představím ANKI (není jediný, ale svou jednoduchostí jsem si jej oblíbil, a navíc podporuje češtinu, takže mu rozumí i lidi co anglicky nemají ani páru).

Učení slovíček v ANKI je jednoduché, nejvíce dá zabrat vytvořit si vlastní slovník, pokud nechcete použít žádný existující. Jak tedy probíhá opakování? To nám ilustruje následující obrázek:
Zobrazí se karta se slovíčkem, v našem případě expose. to se nám zdá jednoduché, jelikož víme, že je to odhalit, tak zobrazíme odpověď a hle znamená naše odpověď byla správná, klikneme tedy na jednoduché a slovíčko se nám zopakuje za 4.7 měsíce (po takové době, jelikož ho mám už několikrát zopakované).


Opakování v ANKI je jak vidíme velmi jednoduché! zopakovat kolem 50slovíček mi zabere cca 8min, pokud už většinu znám.

V ANKI je možné si vytvořit účet a synchronizovat si data, nebo si vložit data do svého dropboxu a odtud synchronizovat.

Při přidávání slovíček doporučuji užívat zatrhnutou možnost reverse+forward, kdy nám jedno slovíčko vytvoří dvě karty (př: expose/odhalit a odhalit/expose);

a v neposlední řadě odkaz na stránky ANKI, odkud lze stáhnout: program ANKI

Odkud bylo čerpáno:

Žádné komentáře:

Okomentovat